Psychologie in de Boardroom

De toezichthouder houdt toezicht, de bestuurder bestuurt. Deze tweedeling is voelbaar aan verandering onderhevig. De psychologie kan de spelers in de boardroom helpen deze dynamiek te begrijpen en te hanteren.

‘Psychologie in de Boardroom’ geeft inzicht in gedrag en cultuur in de boardroom, in de onderlinge relaties en in de kwaliteit van besluitvorming. Daarnaast biedt het zicht op de manier waarop toezichthouders, gezamenlijk, betekenis geven aan het toezicht werk. Wat kunnen de spelers in de boardroom doen en leren om met plezier en vitaliteit toezicht te houden? Hoe kunnen zij kritisch en ontvankelijk voor de toekomst de nieuwe uitdagingen aangaan? De sleutel ligt bij de toezichthouders.

De auteurs, allen psychologen en gedragsexperts, geven met hun boek de mogelijkheden daartoe aan. Een boek dat tot nadenken stemt doordat het vanzelfsprekendheden in denken en samenwerken open op tafel legt. Daarmee is het een belangrijk hulpmiddel om toezicht tot een hoger en vitaler niveau te tillen. Het koppelt doordacht werken en strategisch beschouwen aan de praktijk van toezichtwerk.

‘Psychologie in de Boardroom’ is een aanrader voor bestuurders en toezichthouders, én voor diegenen die qua werk en belangstelling daar nauw aan verbonden zijn: managers, consultants, bestuurssecretarissen en sparringpartners van raden, van binnen en van buiten de organisatie.

Bestellen kan door een mailtje te sturen aan info@paideusis.nl. U ontvangt dan het boek met een factuur.

Over de auteurs

Paul Kop

Paul Kop is Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie, ondernemer en voormalig lector Talentmanagement aan de Hogeschool Leiden. In de afgelopen veertig jaar heeft hij theorie en praktijk gecombineerd bij het versterken van de kracht van mensen en organisaties. Zijn ervaringen met toezicht en bestuur gebruikt hij om enthousiast de psychologie uit te dragen.

Paul houdt zich als executive psycholoog bezig met de ontwikkeling van individuele talenten en het bij elkaar brengen van de juiste mensen. Momenteel is hij vooral geïnteresseerd in gebieden als duurzame inzetbaarheid, kunstmatige intelligentie, authentiek leiderschap en succesvolle samenwerkingsverbanden.

Als eigenaar en directeur van Lagerweij, een gekend HR-adviesbureau, focust Paul zich op het bevorderen van organisatiedoelen door mensen: het Mens Effect. Hij coacht en adviseert executives en senior managers in het bedrijfsleven, alsmede topvertegenwoordigers van gemeentelijke en nationale bestuursorganen.
 Sinds september 2018 is Paul voorzitter van de sectie Arbeid- en Organisatiepsychologie van het NIP.

Cora Reijerse

Cora Reijerse is klinisch psycholoog van achtergrond met meer dan 40 jaar ervaring als adviseur, trainer, coach, facilitator in organisaties. Mensen en organisaties helpen in beweging te komen en zich richting een gezamenlijk gewenste toekomst te begeven, is voor haar het mooiste werk dat er is.

Cora werkt graag samen met anderen: in samenwerking ontstaan voor haar de beste ideeën en blijft de focus scherp. Deze ligt de laatste jaren op het begeleiden van leer- en ontwikkelprocessen in de rol van interim-projectleider of veranderingbegeleider van managementteams en bestuurders. Ze geeft regelmatig lezingen en workshops over succesvol veranderen en samenwerken en schrijft hierover in handboeken. Daarnaast is Cora een enthousiast bestuurder in bijvoorbeeld VvE’s en in de beroepsvereniging het Nederlands Instituut van Psychologen.

René Ravenhorst

René Ravenhorst is Arbeid- en Organisatiepsycholoog en gepokt en gemazeld in de sociale profitsector als organisatieontwikkelaar, (strategisch) adviseur, coach en trainer. Sinds 2015 is hij werkzaam als toezichthouder in de ouderenzorg. Hij blijft zich ontwikkelen, onder meer via een Master of Public / Not for Profit Management.

De betekenis die René aan dit boek geeft, is dat het een kans is om leiderschap in de boardroom vanuit unieke identiteit en een scherp innerlijk kompas concreet te vertalen naar succesvol toezicht. Vanuit de veronderstelling dat toezicht, ondanks de generieke principes daarin, steeds weer maatwerk is. Iedere organisatie vraagt om mensen die dát met het oog op publiek belang handen en voeten kunnen geven.

Toets de effectiviteit van uw eigen Raad!